Wij zijn Albert en Mara en wonen negen maanden per jaar in Spanje en zijn drie maanden verdeeld over het jaar met vakantie in Nederland vanwege onze kinderen en kleinkinderen.

zondag 2 oktober 2016

Eclecticisme in Den Haag

Den Haag is een stad met heel veel Jugendstil en indrukwekkende Classicistische panden. Je vindt er heel veel 19e eeuwse Neo-stijlen, máár Den Haag is toch vooral de stad van het Eclecticisme, hele straten en wijken zijn eind 19e eeuw met die bouwstijl gezegend en toch is het één van de minst bekende bouwstijlen.

Eclecticisme is een 19e eeuwse stroming (na 1850) in de kunst en architectuur waarbij onderdelen uit diverse klassieke stijlen werden overgenomen en gecombineerd. Het was een reactie op de Neo-Gotiek.
Eclecticitische architectuur is in Den Haag ruim vertegenwoordigd. Omstreeks 1880 gingen (Neo-)Renaissance invloeden steeds meer overheersen en uiteindelijk ging het Eclecticisme over in de Neo-Renaissance.

We maken een wandeling door de straten op de grens van het Willemspark en het Zeeheldenkwartier, rond het Anna Paulownaplein, de Zeestraat en Sophialaan. Met name in deze buurten staan prachtige voorbeelden van het Eclecticisme,
foto's zijn gemaakt door fb vriend Dick van der Spek.
- Click on photo to enlarge -

Parkstraat, gezien richting Plein 1813, Den Haag.

Anna Paulownaplein_Bazarstraat, Den Haag.

Sophialaan, Den Haag.

Sophialaan hoek Zeestraat Den Haag.

Sophialaan_Plein 1813, Den Haag.

6 opmerkingen:

Marja zei

Mooi.

FRANK103 zei

Ik weet heel weinig van bouwstijlen, zeg maar niks! Het Centraal Station in Msterdam (Kuypers) kan ik wel waarderen, en bijvoorbeeld het Muiderslot, maar deze bouw in Den Haag spreekt me niet zo aan.

FRANK103 zei

Msterdam is Amsterdam

Renesmurf zei

Den Haag staat bekend als statig. Ik ben er wel eens geweest, niet vaak.

gerdaYD zei

Goede morgen A & M. Je hebt hier een mooie fotoserie van het al even mooie De Haag neergezet met aandacht voor het eclecticisme, een stijl die nogal eens over het hoofd wordt gezien maar beslist zijn reden van bestaan heeft!
Bedankt voor dit interessant log...

tagrijn zei

Erg mooi stukje Den Haag. Een stijl die we nergens zo overdadig terugvinden dan in Den Haag.
(Doen jullie nooit meer een 'rondje' bloggers?