Wij zijn Albert en Mara en wonen negen maanden per jaar in Spanje en zijn drie maanden verdeeld over het jaar met vakantie in Nederland vanwege onze kinderen en kleinkinderen.

zondag 23 oktober 2016

Replica bus Z.E.G.O. Zutphen-Eefde-Gorsselsche Omnibus

Wim Brock is een druk man. Naast zijn werkzaamheden als eigenaar van zijn gelijknamige Zutphense timmerbedrijf en meubelmakerij heeft hij veel van zijn vrije tijd gespendeerd in het nabouwen van een oude bus van het model T-Ford. De bus is een exacte replica van de bussen van de Zutphen Eefde Gorsselsche Omnibus (Z.E.G.O.) die hier tot midden jaren ‘30 in de regio hebben rondgereden.
- Click on photo to enlarge -

Brock is een fervent bouwer van oldtimers en bouwde of restaureerde in het verleden onder anderen al een caravan uit de jaren ’20, een A-Ford uit 1930 en een Morris 8 uit 1939. De T-Ford is echter zijn pièce de résistance. Brock: “Ik wou deze bus altijd al eens bouwen. Ik heb nog tekenschriften van toen ik een jaar of acht was en daar tekende ik al dit soort wagens. Mijn oom was vroeger smid bij de Geldersche trammaatschappij in Doetinchem, dus daar zal ik het ook wel een beetje van hebben. De liefde zat er bij mij dus al vroeg in, maar het is behoorlijk duur om zo’n T-Ford te kopen.” Op een dag zat het Brock echter mee, want de Zutphenees kon een origineel onderstel uit 1921 kopen en begon in oktober 2011 aan zijn nieuwe project.

“Er staat nog een origineel exemplaar van deze bus bij de Stichting Historisch Streekvervoer in Winterswijk en daar maak ik nu een replica van.” Brock gaat daarbij zorgvuldig te werk, want alles moet kloppen. Het werk begon dan ook met veel foto’s maken en maten opnemen van het origineel en die foto’s zorgvuldig archiveren om alles precies hetzelfde na te kunnen bouwen. Vervolgens ging een groot deel van de vrije uren op aan het bouwen van de bus. Het geel-zwarte gevaarte ziet er van buiten al af uit, en van binnen ook. Aan beide zijden bevinden zich bankjes waar de passagiers in de vooroorlogse jaren zaten, op weg naar hun bestemming. Al met al een stuk top werk van Wim Brock.

3 opmerkingen:

FRANK103 zei

Erg leuk zo'n bus! Als ik een schaalmodelletje hiervan tegen kom mag die zeker op de modelspoorbaan.

Renesmurf zei

Ja, dat is veel mooier dan een koets!

gerdaYD zei

Goede morgen A & J. Wat een schitterende replica, knappe foto ook en de begeleidende tekst maakt dit interessant log helemaal àf! Blij dat je dit met ons deelde, zo zijn we weer wat wijzer geworden!