Wij zijn Albert en Mara en wonen negen maanden per jaar in Spanje en zijn drie maanden verdeeld over het jaar met vakantie in Nederland vanwege onze kinderen en kleinkinderen.

zaterdag 12 november 2016

Terugblik naar begin november 2006, Zuid Limburg

TERUGBLIK naar 2006, al weer 10 jaar geleden, waren wij begin november een lang weekend verbleven in hotel Van der Valk Stein-Urmund in Zuid Limburg. Met onze MGF hebben wij veel gezien van de omgeving en dat willen wij met jou delen.
Even boven Urmond ligt het dorpje Berg en daar kan je met een pontje de Maas oversteken naar het Belgische plaatsje Meeswijk.
- Click on photo to enlarge -

Daar waar de Maas tussen Maastricht en Maasbracht het diepst is ligt de grens tussen België en Nederland. In dit gedeelte van de Maas bevinden zich geen stuwen en kent daardoor grote verschillen in waterstand. In grote grensrivieren is de rijks-of provinciegrens variabel, het diepste gedeelte volgend. Zo was het vroeger, maar meer en meer zijn de grenzen in coordinaten vastgelegd.

Urmond was van 1400 - 1856 een belangrijke havenplaats met tolrecht. Vervoer vond plaats naar Luik en Dordrecht. Na 1856 raakte Urmond in verval door dichtslibbing van de Maashaven, maar ook door de aanleg van de Zuid-Willemsvaart.

Door kolenwinning is Oud-Urmond zeven meter gezakt. Op de volgende foto sta ik op de oude kademuur.

Vervolgens 't Oude Veerhuis in Urmond.

Tot slot even uitrusten met onze MGF mèt de hardtop er op bij een bankje. Met het zonnetje er bij was het aangenaam Hollands herfstweer. Grtz Mara

4 opmerkingen:

gerdaYD zei

Heel knappe reportage van jullie dagje uit, zo krijgen we een goed beeld van het site daar. En van jullie mooie auto en de al even mooie dame op de bank...

FRANK103 zei

Limburg blijft altijd leuk! Ga er graag naar toe, in een centerparcs huisje. Mijn eerste gedachte was dat ik daar ook met de pont ben geweest, maar ze hebben er daar vast meerdere.

Renesmurf zei

Fijn he, lekker terugblikken! En wat vliegt de tijd ook. De grenzen worden tegenwoordig ook nog steeds bijgesteld en aangepast, net zo lang tot alles perfect verdeeld is.

rias-weblog zei

Zuid Limburg ken ik wel, mijn moeder kwam er vandaan.
Jullie hadden dus een heel mooi dagje uit en ik val in mooie herinneringen. Dank je
Lieve groetjes