Wij zijn Albert en Mara en wonen negen maanden per jaar in Spanje en zijn drie maanden verdeeld over het jaar met vakantie in Nederland vanwege onze kinderen en kleinkinderen.

dinsdag 23 januari 2018

Een spoorse terugblik

- Click for a large photo -

Materieel '54 (Mat '54) was een serie twee- en vierdelige elektrische treinstellen van de Nederlandse Spoorwegen, vernoemd naar het jaar waarin de eerste bestelling is geplaatst. Vanwege de kenmerkende vorm van de neus werden ze (hoewel niet officieel) vaak aangeduid als Hondekop.

Van deze serie zijn twee volledige treinstellen als officieel museummaterieel bewaard gebleven. Tweewagenstel 386 is opgenomen in de collectie van het Spoorwegmuseum te Utrecht. Op 25 oktober 2014 maakte D.J. de Vries deze foto in het Spoorwegmuseum.

Vierwagenstel 766 is eigendom van de Stichting Mat '54 Hondekop-Vier. Het treinstel onderging vanaf medio 2011 uitgebreid onderhoud aan het casco. Het stel is weer helemaal in de oorspronkelijke groene kleur teruggebracht, zoals je kan zien op de volgende foto van Daniël Friederichs. De mat`54 766 tijdens de pendel van Rotterdam naar Hoek van Holland. Hondekop treinstel 766 bij vertrek uit Hoek van Holland op 26 maart 2017 tijdens het afscheid van de Hoekse Lijn.

2 opmerkingen:

gerdaYD zei

Goede morgen Albert en een fijne nieuwe week gewenst dar in het zonnige Spanje.
Weerom een paar mooie voorbeelden van je dada, jouw verzameling is blijkbaar onuitputtelijk hé.

FRANK103 zei

De hondekop 4 in intercity kleuren vind ik fraai om te zien, ik heb daar ook wel in gezeten, die reden best comfortabel. In model zijn ze er alleen van Lima. Misschien moet ik er toch eens een kopen!