zondag 7 januari 2018

In Memoriam France Gall

Zaterdag 6 januari 2018 overleed France Gall op 70-jarige leeftijd aan kanker, een maand na het overlijden van Johnny Hallyday, een ander icoon van het Franse lied.
Poupée de cire was als onmiskenbaar modern popliedje van grote invloed op de geschiedenis van het songfestival.


Gall werd geboren in een muzikale familie. Haar vader, Robert Gall, schreef teksten voor Piaf en Aznavour en haar moeder, Cécile Berthier, was zangeres. Als zestienjarige nam ze haar eerste single op en had ze haar eerste hit met Ne sois pas si bête, maar haar grootste successen als jonge zangeres kwamen toen ze gekoppeld werd aan de briljante liedjesschrijver Serge Gainsbourg. Zijn eerste Gall-song 'N'ecoute pas les idoles' stond meteen drie weken bovenaan in de Franse hitlijsten. Ook Laisse tomber les filles uit 1964 is zo'n typische Gainsbourg-hit voor Gall.

Later realiseerde ze zich dat Gainsbourg haar onschuldige uiterlijk en haar wat kinderlijke stem gebruikte om een soort Lolita-thema de Franse populaire muziek binnen te loodsen. Voor zijn eigen album Gainsbourg Percussions nam hij zonder dat ze dit zich realiseerde de klaterende lach van Gall op en gebruikte dat voor het excentrieke nummer Pauvre Lola. En na haar internationale doorbraak na de winst in Napels nam hij het dubbelzinnige nummer Les Sucettes (de lollies) met haar op, waarbij in het bijbehorende publiciteitsmateriaal de 18-jarige Gall op reusachtige lollies zuigt. Toen het kwartje was gevallen weigerde ze het nummer verder te zingen en zou ze niet meer met Gainsbourg werken.


De overgang naar volwassenheid en volwassen repertoire ging niet vanzelfsprekend. Ze had een succesvolle carriere in Duitsland, maar vond in Frankrijk moeilijk aansluiting bij het nieuwe muziektijdperk, totdat ze zanger-componist Michel Berger tegenkwam, die haar een paar van haar grootste hits bezorgde. Met Ella Elle l'a (1987) van Berger, een ode aan zangeres Ella Fitzgerald, had ze zelfs haar grootste internationale hit sinds haar songfestival-overwinning.


Het laatste deel van haar leven werd getekend door persoonlijke tragedies. In 1976 trouwde ze Berger. Ze bleven samen tot zijn dood in 1992. Een jaar na zijn dood kreeg Gall borstkanker. Toen hun dochter in 1997 overleed aan taaislijmziekte, trok Gall zich terug uit de openbaarheid. Bron: De Volkskrant
Voor meer Zwijmelen op Zaterdag, klik hier.

8 opmerkingen:

Marja zei

Prachtig logje.

Iris Papilio zei

Jaaaa, weer een bekend uit onze jeugd! Ik vond het echt geweldig toen.
En ik had niet het idee dat ze echt ouder was dan ik (wij).
Salu2, Trees

gerdaYD zei

Goede morgen Albert y Mara en een heel fijne week gewenst.
Jammer genoeg begint die niet zo goed met het overlijden van alweer een monument uit onze jonge jaren... snif!

Dwarsbongel zei

Poupe de cire is eigenlijk het enige dat ik me van haar herinner, omdat Frans niet tot mijn vriendenkring behoort. Hoe een ogenschijnlijk glorieus leven tragisch kan zijn...

CorryR zei

Toen ik deze week hoorde van het overlijden van France Gall, ging en mijn gedachten meteen naar Poupée de cire, poupée de son. Ik denk dat ik dat jaar voor het eerst het songfestival bekeken heb, In zwart-wit natuurlijk, Maar deze song sprong er (toen al) voor mij helemaal bovenuit. Mooi! Jammer dat ze zo jong al niet meer bij ons is.

Melody zei

exact dezelfde keus, al liet ik het dan bij 1 nummer van haar

natasja zei

Nooit geweten dat Poupee de Cire en Ella, Ella door dezelfde gezongen werden. 70 jaar... ze had nog best even mee mogen gaan...

Joanne zei

Te jong overleden. Ik ken het liedje nog goed. Van het songfestival.
Mooi dat jullie er aandacht aan besteden.

Liefs Joanne