Wij zijn Albert en Mara en wonen negen maanden per jaar in Spanje en zijn drie maanden verdeeld over het jaar met vakantie in Nederland vanwege onze kinderen en kleinkinderen.

Even uitleggen wat gerdaYD bedoelt met "dada" = Vlaams:
dada (de ~ (m.), 's) ‘Dat is mijn dada.’ betekent ‘daar ben ik gek van’, ‘daarvan hou ik het meest’. → Fr. mon dada = mijn stokpaardje
vgl.ook dat is mijn dada niet - Ik hou van treinen, dat is echt mijn dada. - Haar dada is koken voor vrienden en familie.

vrijdag 12 januari 2018

In Memoriam Peter van Dam

Zegt de naam Peter Van Dam u niets? Dan bent u te jong, sorry. Mensen van leeftijd gaan de man zonder twijfel kennen. Ok misschien kan je er dan niet meteen een gezicht op plakken maar zijn stem is even legendarisch als die van Lutgart Simoens maar dan in een ander genre. Peter Van Dam was één van de boegbeelden van de toenmalige Radio Mi Amigo. Een radiomaker in hart en nieren, dat was Peter Van Dam. Daarvoor moeten we al terug naar de jaren 70. Het was de tijd dat piratenzenders in Vlaanderen en Nederland ontzettend populair waren.

Mark Vanlombeek had Peter Van Dam ooit te gast in zijn tv-programma. Bekijk hieronder het fragment.


Peter van Dam, de peetvader van de Vlaamse popradio en karakteristieke stem van vele radio jingles,
is 6 januari op 65 jarige leeftijd overleden.
Hij was al enige tijd ziek.

Rebels, spitsvondig, rad van tong: drie elementen die zonder enige twijfel bij het profiel horen van dit Vlaamse radiomonument. Zoals bij zovelen wekten de woelige radiogebeurtenissen op de Noordzee tijdens de jaren zestig en zeventig zijn interesse. Van op bouwvallige forten en de meest vreemdsoortige vaartuigen, klonk muziek. Een massaal protest tegen de gevestigde publieke omroepen die toen weinig rekening hielden met de wensen van de doorsnee luisteraar. Peter van Dam besloot zijn kans te wagen op één van de radioschepen. Tijdens de overgang van 1972 naar 1973 werd Peter Brian geboren aan boord van de MV Mi Amigo bij een station dat zichzelf Radio 199 noemde om zich kort daarna om te dopen tot Radio Caroline.

Peter ontwikkelde zich bij Mi Amigo tot één van de populairste medewerkers. Na zijn vertrek bij 'de piraat' (in januari 1977) had hij gehoopt bij de publieke omroep BRT een kans te krijgen, maar alhoewel zijn talent niet ongemerkt was gebleven, mocht hij niet in dienst worden genomen. Toenmalige directeur-generaal Paul Vandenbussche had eigenhandig een nota uitgevaardigd dat geen enkele persoon die ooit had meegewerkt aan een radiopiraat, ook maar iets mocht doen voor de BRT.

Wat in Vlaanderen niet mocht, lukte in Nederland zonder problemen. Drie weken na zijn vertrek bij Radio Mi Amigo was Peter aan de slag bij de TROS in Nederland. Deze omroep werd in 1979 geruild voor de AVRO. Nog later werd hij producer bij de VARA en kwam tenslotte terecht bij de KRO. Vooral bij de laatste omroep wierp hij zich op als de kenner van de popmuziek in 'Manneke Pop'.

4 opmerkingen:

gerdaYD zei

Goede morgen Albert y Mara en voor straks een fijn weekend gewenst in jullie mooi Spanje.
Natuurlijk kende ik Peter van Dam. Is het echt zo of heb ik slechts de indruk dat de mensen momenteel bij bosjes vallen? Wat me daarbij opvalt is dat het mensen van onze generatie zijn en dat stemt tot nadenken hé.
Zo worden we elke keer weer wat armer... snif.

Marja zei

Alweer veel te jong. Het is heel confronterend.

FRANK103 zei

Nooit van gehoord! Jullie gaan trouwens van overlijdensbericht naar overlijdensbericht, passen jullie op dat hier geen grafstemming ontstaat? Nb volgens een tante hadden ze bij Westgaarde altijd de lekkerste cake. Ze wilde dan ook per se daar begraven worden. Dat is gelukkig gelukt!

gerdaYD zei

Goede zondagmorgen Albert y Mara.
Ik las op jullie FB dat jullie veilig en wel terug in Spanje zijn aangekomen. Geniet er van met volle teugen!