maandag 5 mei 2014

Herdenken èn Vieren

Op 4 mei staat Nederland in het teken van Herdenken.
Op 5 mei staat Nederland in het teken van de Nationale Viering van de Bevrijding.

Bevrijdingsdag is een nationale feestdag, en dat is het al een tijdje. Toch moet het grootste deel van de Nederlandse bevolking vandaag gewoon werken. Ambtenaren zijn wel ieder jaar vrij en de scholen zijn ook dicht. Maar de rest van Nederland werkt vandaag.
Het is opmerkelijk dat we op de dag dat we de vrijheid vieren, niet vrij zijn. En dat zou moeten veranderen want we vieren dat we in VRIJHEID kunnen en mogen leven in Nederland.


Het is vandaag Bevrijdingsdag, de dag waarop het einde van de Tweede Wereldoorlog wordt gevierd. In Nederland wordt als datum 5 mei aangehouden, omdat het Duitse leger in Nederland op 5 mei 1945 zou hebben gecapituleerd. Andere Europese landen vieren niet, zoals Nederland, de bevrijding van het eigen territorium, maar 8 mei, de dag waarop Duitsland in 1945 officieel capituleerde. Hun territorium was al eerder ontzet.
Dit jaar vieren wij Bevrijdingsdag met een bloemenzee in rood, wit en blauw.

6 opmerkingen:

via Facebook zei

Frank: "We mogen in vrijheid werken, dat is ook veel waard."

via Facebook zei

Claartje: "Mooi gezegd Frank!"

via Facebook zei

Margreet: "Vind het ook een rare regeling!"

via Facebook zei

Hanny: "Dat in veel cao's jaren geleden de vrije dag op 5 mei is geschrapt, kan ik uit werkgeversstandpunt wel een beetje begrijpen. Maar het is en blijft vreemd dat de rijksambtenaren vrij zijn en dat de overige ambtenaren dit volgen. In ieder geval is in principe iedereen volgend jaar weer vrij!"

via Facebook zei

Emile: "Volgend jaar is niet iedereen automtisch vrij ik weet dat ik bij mijn laatste werkgever bij de 65 ste viering gewoon moest werken, ze konden er onder uit om vrij te geven."

Chantal zei

Wat een mooie en toepasselijke bloemenfoto