Vijftig jaar geleden, op 30 oktober 1965, gaf de conducteur voor de laatste, de allerlaatste keer het vertreksignaal in Den Haag. Op deze dag vertrok de vooroorlogse, houten tram met conducteur voor de laatste keer vanaf station Hollands Spoor, via de route van tramlijn 11, naar Scheveningen, en verdween daarna in de remise.
Na deze dag reden in Den Haag alleen nog maar de PCC's: de voor die tijd zeer moderne, Amerikaanse trams waar geen conducteur meer op nodig was. Op de eerste foto van facebook vriend Frank Faber zie je de bewaard gebleven PCC 1210.
- Click on photo to enlarge -
Een tijdperk was voorbij.
Op zaterdag 31 oktober 2015 heeft het HOVM (Haags Openbaar Vervoer Museum) stil gestaan bij dit historische moment in Den Haag, precies 50 jaar geleden. Verschillende vooroorlogse trams - met conducteur - reden ritten vanaf het Haags Openbaar Vervoer Museum (HOVM) over de befaamde route van tramlijn 11. Facebook vriend Frank Faber maakte ook de volgende twee foto's.
HTM 215 bij het eindpunt van lijn 11 in Scheveningen op 31-10-2015.
HTM 57 (Buitenlijner) bij eindpunt lijn 11 in Scheveningen op 31-10-2015.
Haagse Dingen heeft er nog een speciaal filmpje over gemaakt, met veel oude beelden van
vroeger. Gewoon dus even kijken naar dit stukje nostalgie. Tram groeten Albert
7 opmerkingen:
Trams in 't Haagje. Ja, ik was toen 10.
Schitterende pantograaf heeft die oude tram, wat een enorm ding!
Mooi dat ze nog weer een keer hebben laten rijden en met prachtig weer
Goh, waar is de tijd toen rijden met de tram een hele belevenis was als kind.
Met het verdwijnen van dit rollend materieel is ook een stuk van ons leven verdwenen. Gelukkig bleef het nog bewaard en zo te zien ook nog operationeel!
Hallo Albert, mooi al deze oude trams in Den Haag, vorig jaar ben ik in het museum gaan kijken. Ook in Rotterdam hebben ze nog veel oud materiaal, ook de moeite waard er eens een kijkje te nemen.
Groetjes kees.
Een héél filmpje jeugdsentiment, ik kan me nog herinneren dat deze trams niéuw, en een heel grote verbetering waren. De trams hiervoor hadden nog geen gestoffeerde banken maar ,overigens práchtige, houten latjes zittingen.(jullie hebben die ongetwijfeld gezien in het open lucht museum)
De oude wagens maakten ongelooflijk veel lawaai wanneer ze de bocht om gingen en wij woonden dicht bij een bocht aan de route van (ik dacht) lijn 2 en 5.
Op de route van lijn 11 reden deze nieuwe als de oude wagens in de zomer ook met een open wagon erachter. leuk nostalgisch logje!
De laatste heb ik vaak zien rijden bij ons in de buurt. Met de andere reed ik vaak mee.
Een reactie posten