zaterdag 18 maart 2017

De politieke kaart van Nederland kleurt blauw


We hebben er een extra glas Rioja op gedronken en de volgende dag bij de koffie een taartje.
Grtz Mara

De VVD is in veel gemeenten, verspreid over het hele land, de grootste partij geworden.

Alsof de dijken zijn doorgebroken en driekwart van Nederland onder water is gelopen, zo blauw ziet de politieke kaart van Nederland er na de Tweede Kamerverkiezingen van woensdag uit. Was er in 2012 naast het vele blauw van de VVD – de gemeenten waar die partij toen al de grootste was – nog aardig wat PvdA-rood te zien, anno 2017 zijn die rode vlekken geheel verdwenen: in niet één gemeente heeft de PvdA haar koppositie weten vast te houden. De enige negen rode stippen op de kaart staan op naam van de SP, die in Noordoost-Groningen en een drietal gemeenten in Noord-Limburg en het oosten van Noord-Brabant wist te winnen.

Dat de socialisten alleen aan de randen van het land voet aan de grond hebben gekregen, past helemaal in het beeld van verkiezingsuitslag: de VVD ligt als een grote blauwe vlek over het hele land en heeft alleen in de buitengebieden andere partijen voor moeten laten gaan. Met de SP heeft het CDA de kop van het land overgenomen van de PvdA, de PVV en het CDA heroverden de staart van Limburg op de coalitiepartijen en de PVV won in het uiterste oosten van Groningen en Drenthe in klassiek PvdA-gebied. Tot slot pakte het CDA ‘zijn’ Overijssel goeddeels terug.
Trouwe kiezersschare

De VVD heeft de blauwe kaart aan een behoorlijk trouwe kiezersschare te danken. Zo’n zestig procent van de kiezers die in 2012 op de VVD stemden, deden dat opnieuw, zo becijfert onderzoeksbureau Ipsos. Alleen ChristenUnie/SGP, CDA en PVV wisten, relatief gezien, meer kiezers binnenboord te houden. Ter vergelijk: van de PvdA-stemmers uit 2012 koos slechts 20 procent dit jaar opnieuw voor de sociaal-democraten.

Voor voormalige PvdA-stemmers vormen D66 en GroenLinks de nieuwe grote magneten. Zij snoepen elk vijf à zes zetels van de PvdA af en zijn populair bij een doelgroep die partijen vanwege hun toekomstbestendigheid graag zo vroeg mogelijk aan zich binden: jongeren. Een derde van de kiezersschare van D66 en GroenLinks is jonger dan 35 jaar, nog geen twintig procent is 65-plus. Beide partijen doen het bovengemiddeld goed bij hoogopgeleiden, GroenLinks trekt met ruim 60 procent van alle partijen de meeste vrouwen, bron: Trouw.

4 opmerkingen:

gerdaYD zei

Goede zondagmorgen A & M. Jullie zullen wel in je nopjes zijn met deze uitslag hé, ook op FB hadden jullie het er al over. We verschillen van mening en politieke voorkeur, maar dat respecteer ik en ben blij voor jullie!

FRANK103 zei

Op de kleine partijen stemmen zou een overmacht opleveren voor pvv, al ben je het niet eens met de vvd, dat was de enige partij die de pvv het hoofd kon bieden.

Renesmurf zei

Ha, en een paar knalrode plekken nog, en één plek is Oldambt, waar Winschoten ligt.

Anoniem zei


Gefeliciteerd met deze voor jullie prachtige uitslag. Ik ben ook niet ontevreden, al had er best nog wat minder grijs in gemogen en nog wat meer middengroen, zoals in Leiden.